top of page
Writer's pictureMichaela Hamranová

Na káve v Štokholme

Pred návštevou Štokholmu mi jeden kávový známy povedal, že Štokholm je kávové mesto, kávu stretnem všade a bude jej veľa. Je skutočne pravda, že Švédi pijú veľa kávy (ani sa im nečudujem, keď majú v zime svetlo len pár hodín počas dňa) a pijú ju všade. Všade rozumej naozaj všade. Na takmer každom mieste bolo vidieť batch brew s vopred pripravenou kávou. Toto bol pre mňa veľmi príjemný fakt.



Vytriezvenie prišlo, keď som prvý takýto "náhodný" batch ochutnala. Pri prechádzke mestom som natrafila na drevenú budovu s veľmi pekným moderným dizajnom. Zaujala ma, tak som do nej vošla. Išlo o farmársku tržnicu, v ktorej som našla čerstvé ovocie, ryby, krevety, losie aj medvedie mäso. Nakoľko začalo pršať, v tejto tržnici som našla kaviareň so spomínaným batch brewom. S potešením som si ho objednala. Káva však bola na moje pomery príliš horká, čo potláčalo akékoľvek iné chute v nej.


Po krátkej dažďovej prehánke som sa vybrala ďalej. V susednej ulici totiž sídli Steam specialty coffee. Nemilé prekvapenie ma čakalo aj tu. Švédi majú v lete "Midsommar", ide o celomesačnú júlovú dovolenku, počas ktorej odchádzajú z mesta na vidiek. Mnoho prevádzok tak môže byť v tomto čase zatvorených. Takže po prvej zásade, ochutnávaj overené, prichádza druhá zásada, pred tým ako niekam ideš, pozri si ich sociálne siete, možno tam nájdeš info ohľadom otváracej doby :D


Som zo Štokholmu mierne sklamaná, a tak si hovorím, ideme navštíviť overenú klasiku. Keď sa povie Švédsko a káva, prvé čo mi jednoznačne napadne je pražiareň Johan & Nyström, a práve preto sme zastávku v ich štokholmskej kaviarni nemohli vynechať. Hneď po vstupe do tejto kaviarne som si vydýchla. Pri pohľade na obrovské výklady s kávami od Johan & Nyström, krásnych baristov a útulných priestorov, som hneď vedela, že sme doma. Po odporúčaní fakt sympatickej baristky v oranžovej zimnej čiapke som si objednala filter z kávy menom Picnic. Zistila som, že to je blend kávy z Kolumbie a Burundi. Káva bola po ochutnaní nádherne ovocná, svieža a citrusová. Presne tak, ako to mám rada. Johan & Nyström teda nesklamal, odchádzam spokojná a šťastná.


Každý, kto navštívil Švédsko vie, že Švédi držia tradíciu menom Fika. Ide o moment, kedy si na chvíľu sadnú a vychutnajú si spojenie kávy a koláčika. Väčšinou ide o batch brew a tzv. kanelbullar, po našom škoricovník. Hľadala som teda kaviareň, v ktorej by som si toto spojenie mohla vychutnať. Natrafila som na výberovú kaviareň Fikabaren, ideálne miesto, kde zažiť pravú Fiku. Kaviareň sa nachádza vo veľmi zaujímavej štvrti. Každý druhý výklad bol totiž vintage shop, second hand, dizajnový obchod, prípadne obchod s platňami. Som vo svojom živle, vstupujem do každého obchodu, obdivujem a objavujem. Odnášam si z tejto štvrti však iba jednu platňu kapely Pink Floyd, fajn darček z výletu pre môjho Mirka. V kaviarni si objednávam batch brew a škoricovník, sadám si vedľa partičky piatich švédskych mladíkov, robím si fotky na analóg a na chvíľu sa zastavím - zrejme aj o tom je Fika.


Ďalšou must have štokholmskou zastávkou je bezpochyby Drop Coffee. Prvé, čo som si všimla po vstupe do kaviarne bolo vyleštené La Marzocco. Nápojový lístok je písaný vo švédčine, objednávam teda batch brew. Etiópia voňala po kamilkách a chutila po sušených marhuliach. Mimochodom, balenie ich kávy sa mi páči zrejme najviac zo všetkých pražiarní, ktoré poznám.


V Štokholme som teda pila dokopy tri šálky výberovej kávy za 7 dní. Nevadí. Vychutnala som si atmosféru studeného severského vánku, multi kultúrneho mesta, dokonalej architektúry a večne vysmiatych ľudí. Škandinávci sú napriek krátkym zimným svetelným dňom veľmi šťastnými národmi.


Ach Štokholm, ako som si ťa ja len za tých pár dní zamilovala. Mesto na vode plné bicyklov, krásnych ľudí a škandinávskeho minimalistického dizajnu. Určite sa ešte vrátim. Napríklad dobehnúť tie zameškané kaviarne.


Miška

12.07.2019

Comentarii


bottom of page