top of page

Na káve v Olomouci

Z československých miest je Olomouc jedným z mojich obľúbených. Historická architektúra, promenáda pri rieke Morava, zašité uličky s kaviarňami, jednoducho raj pre moje objaviteľské srdce. Olomouc je taká malá Praha, akurát namiesto turistov je mesto plné študentov.


Vybrali sme sa teda v utorok poobede na krátky výlet do tohto mesta snov. No dobre, nie všetci išli na výlet, kamarátku v stredu ráno čakali prijímačky na magisterské štúdium. Vďaka našim skvelým vlakom sme sa však do Olomouca namiesto o šiestej dostali až o deviatej večer. A tak som musela moje naplánované trasy mierne pomeniť. O takomto čase bol z môjho wishlistu otvorený iba Long Story Short. Je to miesto kam sa veľmi rada vraciam. Tehlové budovy bývalých kasární, ktoré obopína brečtan a teraska so svetielkami nad hlavou vytvárajú podvečer naozaj príjemnú atmosféru. Žiaľ, radosť, že si tu opäť dám skvelý Koza burger opadla. Gril je vypnutý, jedlo sa už nepodáva. Vypili sme teda gintonic, nasali atmosféru a odišli sa ubytovať. Long Story Short napriek tomu veľmi odporúčam. Podáva sa tu výberová káva od Rusty Nails, každý deň si pochutnáte na zdravej polievke dňa a ak stíhate, budú aj špeciality z grilu. Oplatí sa podľa mňa zažiť tu aj ubytovanie v hosteli, myšlienka, že spíte s ďalšími deviatimi ľuďmi na izbe vám v tomto prekrásnom prostredí veľmi rýchlo vyprchá z hlavy.



Ráno som sa vybrala na raňajky do Trouble Café. Prázdna kaviareň, som tu prvá. Mám chuť na sladké, a tak si objednávam lievance so smotanou, ovocím a orieškami. Boli božsky mäkučké, presne tak, ako to mám rada. Oceňujem možnosť dať si ku raňajkám čaj alebo batch brew zdarma. Podávajú tu kávu z pražiarne Coffee Culture. Priestor je taký útulnejší minimalizmus, ktorý uspokojil moju dušu a veľmi rýchlo ma tu prešli všetky moje ranné TROUBLE ;)



Vybrala som sa ďalej. Hneď v susednej ulici som natrafila na kaviareň KAFE JAK LUSK. Napriek širokému výberu káv na filter si objednávam espresso, na mlynci totiž vidím kávu z maďarskej pražiarne Casino Mocca, ktorú milujem. Zistila som, že káva je z Tanzánie, je mierne zemitá, ale stále príjemná. Oceňujem veľmi zlaté slečny za barom, ktoré so mnou napriek dosť rušnému kaviarenskému chodu prehodili pár slov a s radosťou mi poradili kam ďalej.



Pokračujem teda po odporučení z Lusku do kaviarne na Dolním náměstí Naše Café. Hneď po vstupe do kaviarne som mierne skeptická, sladké sirupové príchute na poličke a dezerty v chladiacom boxe mi pripomínajú taliansku zmrzlinárňo-kaviareň. Otáčam sa na odchod, avšak môj pohľad sa zastavil na poličke s niekoľkými balíčkami výberových káv a kávového príslušenstva. Dávam tomu teda šancu, sadám si za bar a objednávam espresso. Dostala som kávu od pražiarne Zoban, tak ikonicky slivkové espresso som už dávno nepila. Všetky predsudky sa pominuli a s úsmevom na tvári si vychutnávam zatiaľ najlepšiu kávu dnešného dňa a počúvam rozhovor vedľa mňa o tretej kávovej vlne. Zapájam sa do rozhovoru a zisťujem, že vedľa mňa sedia ľudia, s ktorými sa poznáme z olomouckého coffee festivalu, ktorý sme navštívili v septembri. Cítim sa teda ešte príjemnejšie, v tejto kaviarni zostávam omnoho dlhšie ako som pôvodne mienila.


Baristka mi odporučila ísť sa pozrieť aj oproti do kaviarne Café na cucky. Kaviareň sa nachádza v Divadle na cucky, obdivujem dizajn, kachličkovú podlahu, pekný priestor. Dostávam espresso z pražiarne Candy cane, usadím sa a z rádia sa spustí pesnička od Arctic Monkeys, výborne vytvorené prostredie pre moju dušu. Editujem blog s úsmevom na tvári no postupne začínam pociťovať hlad.



Presúvam sa teda asi o 150 metrov ďalej do zašitej uličky do Kafárna Cokolif nakoľko tu mám naplánované obedovať. V čase mojej návštevy bola kaviareň otvorená 99. deň, majitelia otvorili nedávno a malým tajomstvom je, že sem dodávame kávu práve z našej pražiarne. Nemusím sa predstavovať, už pri vstupe do kaviarne ma vítajú so širokým úsmevom na tvári. Som nadšená preskleným priestorom na poschodí s drevenými trámami nad hlavami, farebnými stoličkami a zaujímavými detailami na každom kroku. Idem teda na kontrolu kvality, objednávam si espresso aj filter od Spaceship Roastery. Chuťový profil brusníc máčaných v amarette ma núti privrieť oči, káva je fakt skvelá. Objednávam si obed, na odporúčanie volím studenú uhorkovú polievku s cottage cheesom a opečeným prossiuttom. Kuchyňa je tu neskutočne chutná, dôraz sa kladie na každý maličký detail, ktorý robí celok celkom. Ale čo oceňujem najviac je prístup zo strany personálu. Obaja majitelia si k nám prisadli a viedli sme naozaj dlhý rozhovor o všetkom možnom. Prístup, aký majú v tejto kaviarni prekonal naozaj všetko, čo som v tento deň zažila. Ja osobne som názoru, že skvelú kávu si dokážeme vypiť na naozaj mnohých miestach, čo je však omnoho podstatnejšie je servis. Vysmiaty a ochotný barista mi spríjemní aj ten najhorší deň. Som šťastná, že môžeme dodávať kávu do kaviarne, kde majú prístup podobný, akým sa snažím pristupovať ku každému človeku aj ja, úprimný úsmev, láska ku káve a ku detailu robia toto miesto naozaj výnimočným.


Napriek tomu, že som už nestihla navštíviť kaviareň, ktorú som mala na zozname, nemožno mi ju v blogu nespomenúť. Kikafé bola a vždy aj bude olomoucká jednotka. Majiteľka Kika totiž v čase, keď sme ešte mnohí o výberovke nič netušili, začala pražiť a ponúkať takúto kávu širokému okoliu. Celkom odvážna rebélia, ale dnes jej za to nejedna kaviareň a nejeden olomoucký kávopič môže len a len ďakovať.


Pred odchodom do Olomouca som mala na zozname šesť miest, ktoré chcem navštíviť, boli to Troble café, Long Story Short, KAFE JAK LUSK, Kikafé, Kafárna Cokolif, Traffic café. Plány sa však menia a namiesto striktného dodržiavania vopred pripraveného zoznamu som sa v Olomouci riadila srdcom a vošla som do kaviarní na základe odporúčaní. Teší ma, že je Olomouc takto veľmi popredu v kávovej sfére. Odporúčam navštíviť naozaj všetky výberové kaviarne (nie len tie z môjho zoznamu) a vybrať si tak tú, ktorá vám osobne prinesie ten najlepší možný zážitok.



PS: Pri návšteve Olomouca určite ochutnajte aj kombuchu. Za Projektom Kombucha stojí Ondro, ktorý v Olomouci vyrába tento kvalitný prírodný nápoj s naozaj veľkou vášňou a zanietením. Kombucha je živá kultúra, z ktorej sa vyrába napoj s charakteristickou fermentovanou chuťou, patrí medzi udržateľné potraviny, je plnená do sklenených fliaš a obsahuje veľmi malé množstvo alkoholu. Nápoj je nie len chutný, ale aj zdraviu prospešný, a preto si ho ja veľmi rada vychutnávam.


Miška

14.06.2019

bottom of page