top of page
Writer's pictureMichaela Hamranová

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2019

Pri písaní tohto blogu sedím vo vlaku smerujúcom z Košíc domov do Hurbanova. Odchádzam z Festivalu Káva Čaj Čokoláda, ktorý sa konal v košických Kasárniach/Kulturpark 12.-13.4.2019.


Už pri vstupe do Kasární sme sa s Mirim pozreli na seba a iba v tichosti, s úsmevom na tvári sme si odovzdali gesto prikývnutia hlavou. Priestor sám o sebe v nás vyvolával zaujímavú atmosféru a vedeli sme, že na druhý deň ráno, keď zapneme mlynčeky a miestnosťou sa rozprestrie vôňa kávy, bude tento pocit ešte príjemnejší.


Počas tohto festivalu sme spojili svoje sily s košickou kaviarňou BØLGE., ktorá vznikla približne v rovnakom čase ako naša pražiareň a od začiatku sa s jej majiteľom Matúšom podporujeme, pomáhame si a odovzdávame si skúsenosti a poznatky. Práve preto ste nás na tomto festivale mohli stretnúť v spoločnom stánku, v ktorom sme pre vás pripravovali espresso, mliečne nápoje a filtrovanú kávu.



S organizátormi festivalu sme sa dohodli, že pomôžeme aj s programom, a tak ste mali možnosť navštíviť oba festivalové dni cupping, na ktorom sme vám spoločne s Matúšom predstavili 10 rôznych káv od domácich a zahraničných pražiarní, medzi ktorými sa dokonca objavila aj geisha z dánskej pražiarne La Cabra. Na workshopovom stole ste sa spolu s nami mohli naučiť, ako si doma pripraviť kvalitnú filtrovanú kávu jednoducho a za lacný peniaz. Jakub z BØLGE. vám na svojej hodine a pól dlhej prednáške veľmi pekne porozprával niečo o latte arte, ukázal vám ako sa do kávy „kreslí“, čo je pri príprave cappuccina dôležité a čomu sa vyhnúť. Mne osobne sa páčilo vysvetlenie, ako v kaviarni rozoznať správne pripravené cappuccino od toho nesprávneho. Matúš na pódiu prednášal aj o výberovej káve, kde ste mali možnosť nahliadnuť do tohto širokého sveta kávových možností.



Nesmierne ma teší, že sa kávová scéna v Košiciach takto rýchlo rozrastá, že máte záujem spoznávať možnosti, ktoré nám kávový svet ponúka. Ďakujem za každú jednu otázku, ktorú ste mi položili, práve takto sa spoločne vzdelávame, posúvame dopredu a odovzdávame si svoje poznatky.


Ak sa vám teda páči, čo pre vás robíme alebo vás proste len baví rozmanitý kávový svet, pozývam vás na ďalší kávový festival, ktorý budeme opäť organizovať v spolupráci s BØLGE. Ide o Fest Čierny deň, ktorý sa bude konať 15.6.2019 priamo v BØLGE. na Alvinczyho ulici v Košiciach. Môžete sa tešiť na viacero slovenských, ale aj zahraničných pražiarní výberovej kávy, ktoré zabezpečia neobmedzený prísun kofeínu počas celého dňa, zaujímavé prednášky, cuppingy, ale aj neoficiálne majstrovstvá Košíc v príprave filtrovanej kávy. Chystáme aj otvorenie zadnej terasky, čapované remeselné pivko a mnoho spoločných zaujímavých kávových zážitkov.



Miška 3.5.2019

Foto: Martin Adamko



Comments


bottom of page