top of page

5 kávových festivalov, na ktorých nemôžeš chýbať

Kávová komunita na Slovensku sa celkom slušne vyvíja, o tom niet pochýb. Kávové festivaly sú výborným miestom, kde sa môže komunita stretnúť, odovzdať si know-how, zažiť veľmi príjemné chvíle a vypiť hektolitre kávy. Na našom malom Slovensku máme takýchto skvelých festivalov hneď niekoľko.


Barista / Standart fest

Prvým a pravdepodobne najvýznamnejším je Barista. Ide o národné baristické majstrovstvá zvyčajne spojené so Standart festivalom. Počas dvoch dní máme možnosť vychutnať si napínavé vystúpenia kávových majstrov v piatich kategóriách. Tu sa rozhoduje o tom, kto nás pôjde reprezentovať na majstrovstvá sveta. Súčasťou programu sú každoročne aj veľké kávové mená zo sveta, ako napríklad Patrik Rolf z April Coffee Roasters, Nick Mabey z Assembly Coffee, Emi Fukahori, víťazka Brewers Cup 2018 či Gwilym Davies a Petra Davies Veselá.



Slovakia AeroPress Championship

Pri súťažení ešte chvíľku zostaneme, tentokrát však v príprave kávy metódou aeropress. Napriek tomu, že ide o veľa, postup na svetové kolo a možnosť stať sa svetovým šampiónom, atmosféra na festivale je neformálna a nesmierne uvoľnená. Ak sa chce niekto súťaže zúčastniť nemusí byť ani profesionálny barista, stačí, že ho baví káva a prinesie si so sebou aeropress. Minulý ročník sme mali možnosť festival zažiť na lodi na Dunaji s havajským dress codeom. Snáď nás organizátori prekvapia niečim originálnym aj tento rok a stane sa z toho tradícia.



Káva Čaj Čokoláda

Už aj z názvu festivalu je jasné, že nebude iba o káve. Festival Káva Čaj Čokoláda sa koná v Bratislave a v Košiciach. Je určený pre širokú verejnosť no napriek tomu v ňom má výberová káva významné a nezastupiteľné miesto. Mnohí návštevníci dovtedy možno ani nepočuli o výberovej káve a práve tu mali možnosť po prvýkrát ochutnať filter či specialty espresso. V bratislavskej verzii festivalu po novom pribudla aj trochu netradičná, ale o to zaujímavejšia súťaž Slovak Moccamaster Championship. O tom ako sme si tento rok užili festival Káva Čaj Čokoláda v Košiciach sa dočítaš v našom predchádzajúcom blogu.



Drip Coffee Festival

V krásnych industriálnych priestoroch piešťanskej Elektrárne sa tento rok už po tretíkrát uskutoční Drip Coffee Festival. Festival je primárne zameraný na filtrovanú kávu, no na svoje si prídu aj milovníci espressa. Skvelú atmosféru pravidelne budujú tie najlepšie slovenské a české pražiarne a stovky návštevníkov, ktorí majú postarané o pestrý program. Festival každým rokom prináša množstvo noviniek. Tento ročník sa organizátori rozhodli viesť festival v duchu udržateľnosti, a preto na ňom už nenájdeme jednorázové papierové poháriky, nahradia ich totiž ekologické KeepCupy, z čoho mám obzvlášť radosť. Na tohtoročný Drip máme namierené aj my, 25.mája sa teda vidíme v Piešťanoch.



Fest čierny deň

Presuňme sa na východ, kde je kávových festivalov ako šafranu. A práve to sa spolu s BØLGE. snažíme zmeniť. Po druhýkrát organizujeme v Košiciach Fest čierny deň. Našim cieľom je najmä priblížiť kultúru výberovej kávy aj východnému Slovensku a ukázať, aké jednoduché a dostupné môže byť pitie naozaj kvalitnej kávy. 15. júna zavítajú do BØLGE. popredné slovenské a české pražiarne a ich kávu budeme môcť ochutnať na espresso & brew baroch. Chýbať nebudú ani prednášky, cuppingy a workshopy. Pre návštevníkov sme si pripravili aj Neoficiálne majstrovstvá Košíc v príprave filtrovanej kávy (NMKvPFK). Lístky na festival sú v predaji v limitovanom počte. Bude nám cťou ak sa na festivale spolu stretneme, porozprávame a naučíme niečo nové.



Samozrejme, v našom okolí sa nachádza mnoho ďalších skvelých festivalov a ja určite odporúčam takéto miesta navštevovať. Veď čo môže byť vzácnejšie ako nadobúdať nové vedomosti, prinášať si domov skvelé zážitky, stretávať zaujímavých ľudí a bez pochýb vypiť množstvo kvalitnej a výbornej kávy. :)


Miška 17.05.2019

bottom of page